banner100

DOĞU KARADENİZ BÖLGESİNDE HAZİRAN VE TEMMUZ AYINA DİKKAT!

Karadeniz Teknik Üniversitesi Heyelan Uygulama ve Araştırma Merkezi üyesi Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Hakan Ersoy, Doğu Karadeniz'de kurak geçen sonbahar ve kışın ardından beklenen yağışların geleceğini belirterek, haziran ve temmuz aylarının kritik olduğuna dikkati çekti.

İç Anadolu ve Orta Karadeniz´de son günlerde etkili sağanağın neden olduğu sel ve taşkınlar sonrası gözler, Türkiye'nin en fazla yağış alan bölgesi Doğu Karadeniz´e çevrildi. Bölgede, küresel ısınma kaynaklı yağış rejimindeki değişkenliğin, can ve mal kayıplarıyla sonuçlanan `sel-heyelan´ riskini beraberinde getirdiğini belirten uzmanlar, olası ani ve lokal yağışların yanı sıra meteorolojik uyarıların dikkate alınmasını ve yağışlar sırasında güvenli alanlara geçerek, tedbirli olmalarını önerdi.

KTÜ Heyelan Uygulama ve Araştırma Merkezi üyesi Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Hakan Ersoy konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Ersoy yaptığı açıklamada “Son zamanlarda özellikle tüm Türkiye’de ve Doğu Karadeniz Bölgesinde ani yağışlara bağlı olarak sel ve taşkın olaylarını yaşamaya başladık. Burada dikkat çekmemiz gereken husus özellikle bundan 1 hafta önce Samsun, Zonguldak o bölgelerde ve Ankara ve Malatya’da yoğun ve şiddetli yağışları gördük. Özellikle 60 kilograma kadar metrekareye yağışın olduğu verileri biz gördük, bu şu demek normal koşullarda 1 ayda bölgeye yağacak yağışın 1 günde o bölgeye düştüğünü gördük. 30 gündeki toplam yağışın tamamının 1 günde düştüğünü gördük. Burada bizim karşımıza çıkan en önemli şeylerden biri sadece kırsalda değil şehir sellenmeleri de yaşadık. Malatya’da yaşanan şehir sellenmesiydi, Ankara’da birkaç saatlik yağmurun peşinde şehir sellenmelerini gördük dolayısıyla artık kurak geçen bir 6 ay vardı bu bahar ve kış ayları bunun sonunda zaten uyarılarımızı yapmıştık. Normal koşullarda Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün yayınladığı 2022-2023 kuraklık haritasında kasımdan itibaren nisana kadar yani kış ve bahar aylarında Türkiye’nin en kurak bölgelerinin başında geldiğimiz göründü bu da sonrasında yağış yükü olarak ani ve şiddetli yağışların bölgemize düşeceği gerçeğini de beraberinde götürdü.

30 yıldır bu çalışmalar içerisinde Karadeniz Teknik Üniversitesi, heyelan uygulama ve araştırma merkezi zaten geçmişte kurulmuş bir merkez olarak, İstanbul teknik Üniversitesi’nin çalışmaları var kamu kurum ve kuruluşlarının çalışmaları var. Bu çalışmalar bize şunu diyor, özellikle Doğu Karadeniz Bölgesinde Haziran ve Temmuz aylarında ölümcül doğa kaynaklı afetler tüm yılın 11 ayının toplamından daha fazla. Dolayısıyla biz artık şunu bekliyoruz zaten biliyoruz bunu. Haziran ve Temmuz ayları bu bölge için çok riskli bir de üzerine 6 aylık süreçteki kuraklığın yağmadığı bir yağış yükünü düşündüğümüzde artık gerçekten riskli aylara girdiğimizi söyleyebiliriz.

YORUM EKLE

banner95