banner100

TRABZON’DA İÇME SUYU İLE İLGİLİ İDDİALARA TİSKİ’DEN YANIT GELDİ

TRABZON’DA İÇME SUYU İLE İLGİLİ İDDİALARA TİSKİ’DEN YANIT GELDİ

Trabzon Büyükşehir Belediyesi, Trabzon Atasu Barajı’nda depolanan içme suyunun insan sağlığını tehdit eden ağır metal iyonlarıyla kirletildiği ve şehrin içme suyunun sağlıksız olduğu iddialarını yalanladı.

Belediyeden yapılan açıklamada, bazı basın ve yayın organlarında yer alan haberlerde, Atasu Barajı’ndaki içme suyunun ağır metal iyonlarıyla kirletildiği ve şehrin içme suyunun sağlıksız olduğu iddialarının gündeme getirildiği belirtildi. Bu iddiaların, Ankara Büyükşehir Belediyesi ASKİ Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan su kalite kontrol raporuna dayandırıldığı ifade edildi. Ancak, ASKİ’nin yayımladığı raporlarda yer alan parametrelerle Trabzon Büyükşehir Belediyesi TİSKİ Genel Müdürlüğünün yayımladığı su analiz raporlarındaki parametrelerin örtüşmediği ileri sürüldü. ASKİ’nin daha fazla parametrede analiz raporları yayımladığı ve TİSKİ’nin analiz raporlarında Kadmiyum, Civa, Kurşun, Nikel, Selenyum, Baryum, Kobalt, Bakır, Arsenik ve Siyanür gibi parametrelerin yer almadığı iddia edildi.

TİSKİ Genel Müdürlüğü, Merkez Kalite Kontrol Laboratuvarında, Esiroğlu ve Akoluk İçme Suyu Arıtma Tesisleri için günlük rutin analizlerin yapıldığını ve bu analizlerin dışında şebeke ve kaynak suları için belli aralıklarla detaylı ve daha fazla parametre içeren analizlerin de bir program dahilinde gerçekleştirildiğini belirtti. Ayrıca, laboratuvarda sadece 17 parametreden oluşan rutin analizlerin yapıldığı ve bunun dışında ağır metalleri içeren geniş parametreli analizlerin yapılmadığı algısının oluşturulmak istendiğine dikkat çekildi.

TİSKİ Genel Müdürlüğünün web sitesinde (www.tiski.gov.tr) su analiz raporlarının belirli periyotlarla güncellenerek yayımlandığı ve bu raporların detaylı incelendiğinde iddiaların gerçeği yansıtmaktan çok uzak olduğu vurgulandı. Su kaynakları ve tüm arıtma tesisleri için belli aralıklarla pek çok parametre içeren analizlerin yapıldığı belirtildi.

Uzman ekipler tarafından alınan su numunelerinin TİSKİ Genel Müdürlüğüne ait Kalite Kontrol Laboratuvarında, İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelikte yer alan tüm parametrelere göre analiz edildiği bildirildi. Akoluk ve Esiroğlu Arıtma Tesislerinden alınan şebeke suyu numunesi analizlerinde, Alüminyum, Civa, Kobalt, Demir, Mangan, Amonyum, Antimon, Arsenik, Bakır, Bromür, Çinko, Florür, Fosfat, Kadmiyum, Kalsiyum, Klorür, Kurşun, Lityum, Magnezyum, Nikel, Nitrat, Nitrit, Potasyum, Selenyum, Sodyum, Siyanür, Krom ve Baryum parametrelerinde analizlerin itinayla yapıldığı vurgulandı.

Haberde, raporlarda olmadığı iddia edilen parametreleri içeren geçmişe ait tüm analiz raporlarının TİSKİ web sitesinde mevcut olduğu belirtildi. Ayrıca, Trabzon İl Sağlık Müdürlüğü’nün şehirde 500 noktadan aldığı su numunelerinde yaklaşık 100 parametrede analiz yaptığı ve bugüne kadar herhangi bir olumsuzluğa rastlanmadığı ifade edildi.

Trabzon şehrinin şebeke suyunun uluslararası ve ulusal tüm standartlara uygun olduğu ve güvenle içilebilir kalitede olduğu belirtilerek, "Trabzon’da su musluktan içilir" düsturu ile halkın yıllardır gönül rahatlığıyla musluklardan sağlıklı su içtiği ve içmeye devam edeceği vurgulandı. Kamuoyuna saygıyla duyurulur" ifadelerine yer verildi.

Güncelleme Tarihi: 20 Haziran 2024, 12:41
YORUM EKLE

banner95