KTÜ’DE “DİL ÖĞRENİMİNDE YAPAY ZEKA” PANELİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

KTÜ’DE “DİL ÖĞRENİMİNDE YAPAY ZEKA” PANELİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Yabancı Diller Yüksekokulu ile Batı Dilleri ve Edebiyatları iş birliğinde “Dil Öğreniminde Yapay Zekâ” paneli gerçekleştirildi.Karadeniz Teknik Atatürk Kültür Merkezinde düzenlenen programa; KTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Temiz, KTÜ Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Yavuz, Yabancı Diller Yüksekokulu’nun eski müdürlerinden Prof. Dr. Mustafa Naci Kayaoğlu ile akademisyenler, öğrenciler ve davetliler katıldı. Panelde, yapay zekânın dil eğitimi süreçlerine etkisi ve gelecekteki kullanım potansiyeli ele alındı.Panelin açılışında söz alan konuşmacılar, yapay zekâ teknolojilerinin eğitimde yol açtığı dönüşümün altını çizerek, bu teknolojilerin eğitime entegrasyonunun artık kaçınılmaz hâle geldiğini vurguladı. Yapay zekânın özellikle bireyselleştirilmiş öğrenme imkânları sunarak dil öğrenimini köklü biçimde dönüştürdüğüne dikkat çeken konuşmacılar, üniversitelerin bu dönüşüme yön veren merkezler olması gerektiğinin de altını çizdi.

Birçok alanda kullanılan yapay zekâ araçlarının dil eğitiminde nasıl kullanılabileceğini ortaya koymak amacıyla düzenlenen panelde; yapay zekâ temelli dil öğrenme uygulamaları ve öğretim yöntemlerindeki dönüşüm ele alındı.

Bu bağlamda, Dr. Öğr. Üyesi Muhammet Baydere, "Çeviride Yapay Zekâ Uygulamaları" başlıklı sunumunda, özellikle kendi kendine dil öğrenen öğrenciler için yapay zekâ destekli araçların sunduğu imkânlara değindi. Sunumunun ilk bölümünde yapay zekâ ve çeviri ilişkisini teorik bir çerçevede ele alan Baydere, ikinci bölümde ise öğrencilere yönelik geliştirilen bir uygulamayı tanıtarak, bu teknolojilerin pratik kullanımına dair örnekler paylaştı.

Öğr. Gör. Dr. Elif Sarı, “Yazma Becerisinde Yapay Zekâ Uygulamaları” başlıklı sunumunda, yapay zekâ araçlarının öğrencilerin yazma becerilerini geliştirme sürecindeki rolünü değerlendirdi. Sarı, bu teknolojilerin doğru kullanıldığında bireysel gelişime önemli katkılar sunduğunu belirterek, öğrencilerin bu uygulamalardan en üst düzeyde nasıl yararlanabileceklerine dair önerilerde bulundu

Panelin bir diğer konuşmacısı olan Arş. Gör. Rümeysa Düz ise “Konuşma Becerisinde Yapay Zekâ Uygulamaları” başlıklı sunumunda, konuşma pratiği geliştirmeye yönelik güncel yapay zekâ uygulamalarını tanıttı. Düz, bu teknolojilerin öğrencilerin özgüvenini artırma ve yabancı dili aktif kullanma süreçlerini desteklemede etkili bir araç haline geldiğini belirtti.

Programın sonunda, KTÜ Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Yavuz ve Yabancı Diller Yüksekokulu'nun eski müdürlerinden Prof. Dr. Mustafa Naci Kayaoğlu, panelistlere katılım sertifikalarını takdim etti.

YORUM EKLE