Kahramanmaraş merkezli meydana gelen iki büyük depremin yaraları sarılırken büyük yıkıma neden olan etkenler ise masaya yatırılmaya başladı. Depremin güneydoğu bölgesinde yarattığı enkaz binaların denetimsiz, kalitesiz olduğunu gözler önüne serdi. Trabzon her ne kadar deprem etkisinde olmasa bile yapı stokunun gözden geçirilmesiyle ilgili ilk adım İnşaat Mühendisleri Odasından geldi. Trabzon İnşaat Mühendisleri Odası eski Başkanı Muzaffer Aydın ise Trabzon’da 2000’den önce yapılan binalarda risk analizi yapılması gerektiğini söylerken idarecilere sorumlulukların düştüğünü açıkladı.
Trabzon’un yapı stoku ile ilgili Muzaffer Aydın, “Ülkemizdeki yapı stokunu bilmiyoruz. Ne yazık ki Trabzon’da da bilmiyoruz. Belki kaç bina olduğu biliniyor ama ne kadarı depreme dayanıklı bilmiyoruz” dedi.
Aydın konuşmasında Yasa gereği ‘bu bina yıkılması gerekir’ dediğinizde binanın 60 gün içerisinde yıkılması gerekiyor. Bu kararı vermek de kolay değil. Yerel yönetimler bu kararı almak da zorlanıyorlar. Bunu yapacak maddi güç yok. Ne yerel yönetimlerimizde ne de Çevre ve Şehircilik bakanlığımızda. Kaynağın oluşturulması gerekir” ifadelerine yer verdi.
Aydın, sözlerinin devamında şunları söyledi: Trabzon’da öncelikli yerler belirlenip, 2000’den önce binalar incelenmeye başlanmalıdır. Bir yerden başlanması lazım. Bu konuda bölgemizde çalışmalar başlanacaktır. İnşaat Mühendisleri odamız bu konuda büyükşehirle görüşme yaptı. Diğer illerde yapılmış protokol örnekleri alınıp yapılacak. Bu konuda talep var.