Türkiye Emlak Müşavirleri Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı ve Trabzon İnşaatçılar Emlakçılar Odası Başkanı Ayhan Taflan, Ticaret Bakanlığını’nın tüketici haklarını korumak için hayata geçirdiği ‘Doğrulanmış İlan’ düzenlemesi ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Taflan, “Düzenleme kapsamında Ticaret Bakanlığınca kurulan Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS), 15 Eylül 2024 tarihte devreye alınacak ve 01.Ocak.2025 tarihinden itibaren zorunlu olarak emlak ticaretinde uygulanacaktır. 15 Eylül'den itibaren emlakta uygulanacak "doğrulanmış ilan" düzenlemesi kapsamında verilecek yetkinin sadece ilan için geçerli olacaktır” dedi.
ÇÖZÜME KAVUŞTURULDU
Türkiye Emlak Müşavirleri Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı ve Trabzon İnşaatçılar Emlakçılar Odası Başkanı Ayhan Taflan; Ticaret Bakanlığının, tüketici haklarını korumak, sahte ilanlarla vatandaşların karşılaştığı fiyat manipülasyonlarının önüne geçmek amacıyla bu şekilde bir yol izlediğini hatırlatarak, “taşınmaz ticaretinde kayıt dışılığı önlemek, dolandırıcıların önüne geçebilmek amacıyla ilan platformlarında uygulayacağı "doğrulanmış ilan" düzenlemesi uzun zamandır Ticaret Bakanı, Daire Başkanları ve Genel Müdürlük nezdinde yapmış olduğumuz toplantılar sonucunda, 15 Eylül 2024'te yürürlüğe girecek olan Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) kapsamında, emlak sektöründeki tüm esnaf ve tüketicilerin mağduriyetine yol açabilecek konuların detaylı bir şekilde ele alındığı ve çözüme kavuşturulduğu belirtildi. Bu sistem, taşınmaz satış ilanlarının güvenliğini sağlamak amacıyla geliştirilmiş olup, ilan veren kişilerin ve şirketlerin kimlik doğrulaması yapmadan ilan vermelerinin önüne geçecek. ana hedefin sahte ilanların engellenmesi, ilan platformlarında yer alan ilan kirliliğinin giderilmesi ve ilanlardaki bilgilerin doğruluğunun teyit edilmesi, istişaresinde bulunduk” dedi.
MAĞDURİYETİN ÖNÜNE GEÇİLECEK
Taflan, açıklamasına şu şekilde devam etti:
Taşınmaz Ticareti yönetmeliğindeki yaşanan aksaklıkların ve eksikliklerin, denetimlerin yetersizliği, sosyal medyada yer alan asılsız paylaşımlar, ilan portallarında, sarı sayfalarda yaşanan olumsuzlukların esnafın ve vatandaşların yaşadığı mağduriyetlerin giderilmesi noktasında bu yönetmelik çok önemli bir durum arz etmektedir. Böylece sahte ilanların engellenmesi, ilan platformlarında yer alan ilan kirliliğinin giderilmesi ve ilanlardaki bilgilerin doğruluğunun teyit edilmesi mümkün olacak. Tüketici nezdinde uzun süredir yaşanan bu mağduriyetlerin önüne geçilmiş olacak. Kötü niyetli ilan girenleri, tüketiciyi mağdur edenleri ve kayıt dışı emlak işi yapan dolandırıcıları engellemek için 15 Eylül'den sonra gayrimenkul sitelerine ilan verenler kimlik ve yetki doğrulaması yapmak zorunda kalacak. EİDS üzerinden verilecek ilan yetkisi, emlak işletmelerinin yönetmelik gereği düzenlemesi gereken sözleşme ve diğer belgelerin yerine geçmeyecek. İşletmelerin, yetkilendirme sözleşmesi, taşınmaz gösterme belgesi, alım satıma ve kiralamaya aracılık sözleşmesi gibi belgeleri düzenleme zorunluluğu devam ediyor. Diğer taraftan, sistemin devreye alınmasıyla emlakçılık yapılabilmesi için Ticaret Bakanlığından alınması gereken taşınmaz ticareti yetki belgesi bulunmayan emlak işletmelerince ilan girişi yapılamayacak.
14 Mayıs 2024 tarihinden önce taşınmaz ticaretine ilişkin vergi dairesi kaydı olup ta mesleki deneyim şartına takılıp yetki belgesini almamış emlak işletmeleri, mesleki deneyim şartı aranmaksızın yetki belgelerini alabilmektedirler. Mağduriyet yaşamamaları için yetki belgelerini almaları gerekmektedir.